forum.amstaff.tox.pl
Forum poświęcone psom ras bullowatych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: Cannabis
2013-09-09, 09:48
Świat Suchej Karmy
Autor Wiadomość
@Cannabis 
forum.amstaff.tox.pl



Imię: Wojciech
Pomógł: 8 razy
Dołączył: 28 Cze 2005
Posty: 3030
Skąd: Wola
Wysłany: 2013-06-27, 11:47   Świat Suchej Karmy

Świat Suchej Karmy

W dzisiejszych czasach sucha karma jest jedną z najwygodniejszych form żywienia psów. Jednak nie wszystkie karmy są odpowiednio zbilansowane dla naszych pupili. Często zapomina się o tym , że pies także nie powinien jeść byle czego (niskiej jakości karm). Co pod tym stwierdzeniem się ukrywa ? Wiele karm posiada skład , który wcale nie jest tak zdrowy jak reklamują go producenci (lub brakuje w jego składzie składników potrzebnych dla psiego organizmu). Wielu ludzi niestety sięga po karmy z marketów , nawet nie czytając co piszę na opakowaniu. Wreszcie niejedna osoba mogła by rzec "przecież to karma to o co chodzi ?". Niestety to błędne myślenie. W ten sposób magia reklam działa na wielu właścicieli. Jednak nie wiedzą o tym , że zamiast odpowiednimi składnikami , nasze psy żywią się ich roślinnymi odpowiednikami.

Wiele osób nie do końca wie jak powinno odżywiać się psa. W tym miejscu należy zaznaczyć , że to co dobre dla człowieka niekoniecznie jest dobre dla psa. Urozmaicanie jedzenia resztkami z naszego stołu może skończyć się dla psa różnie. Karmienie psa jedzeniem nie przekazanym dla psiego organizmu może oddziaływać różnymi problemami zdrowotnymi , a w rażących przypadkach nawet śmiercią. Dlatego pamiętajmy , nie wszystko co dobre dla człowieka jest zdrowe dla naszego psa (mimo , że może zjadać wszystko co mu podamy).

Z tego właśnie względu tak popularne na rynku stały się ostatnimi czasy gotowe karmy. Często dostosowane do wieku (szczenięta , dorosłe , seniorzy) , wagi , kondycji , zdrowia , czy nawet rasy psa , zdobywają coraz większe uznanie wśród właścicieli. Jednak wiele osób bardzo często nie rozróżnia kupowanej karmy i sięga po tanie karmy niskiej jakości. Dlatego też karmy na naszym rynku można podzielić na dwie grupy , tańsze (podstawowe) - niskiej jakości , droższe (premium) - wysokiej jakości.

Karmy niskiej jakości są ogólnodostępne i często można je nabyć w zwykłych sklepikach osiedlowych lub marketach. Karmy wysokiej jakości dostępne są jedynie w specjalnych sklepach zoologicznych. W dzisiejszych czasach można nabyć je nie tylko w takich sklepach , ale nawet przez internet lub u lekarzy weterynarii. Skąd różnica w cenie i podział karm jakościowo ? Nie dajmy się oszukać i nie wierzmy we wszystko co nam wciskają w reklamie. To my jako właściciele musimy podjąć decyzje i wiedzieć co jest dobre dla naszego psa. Logiczne jest to , że karma kosztująca 40 zł za 3kg worek stojąca obok karmy kosztującej 10 zł za 3 kg worek nie sprzeda się , bo ludzie wybiorą tańszy produkt. Stąd też sieć marketowych tanich karm. Oczywiście osoby te zapominają o porównaniu składników występujących w obu karmach. Musimy pamiętać , że nikt nam nie sprzeda zdrowej , dobrej jakości , o dobrym składzie karmy za kilka groszy. Specjalista w odpowiednim sklepie jest w stanie wytłumaczyć czym różni się karma niskiej jakości od karmy wysokiej jakości.

Wgłębiając się w temat żywienia psów szybko przekonamy się , że karmy wyższej jakości nie są wcale takie drogie , a przy okazji podniesiemy warunki życiowe naszego czworonoga.

Dzienna dawka karmy premium jest niższa , niż dawka karmy podstawowej. Dlaczego tak się dzieje ?

Karmy premium zawierają więcej substancji odżywczych , które przyswajane są przez organizm psa w około 95% , karmy podstawowe mają tych substancji mniej – są przyswajane jedynie w około 75%. Stąd właśnie wynika prosty rachunek – karma premium staje się dla nas już nie czterokrotnie , ale dwukrotnie droższa. Pod uwagę należy wziąć także zawartość mięsa w karmie. Jeśli karma zawiera 26% mięsa – jest to karma mięsna. Jeśli ma go ponad 14% - jest bogata w mięso. Karmy zawierające około 4% mięsa to karmy zawierające mięso. Kolejna grupa karm nie zawiera w ogóle mięsa – posiada same substancje aromatyzujące.

Reszta składników karmy suchej to głównie składniki pochodzenia roślinnego – skrobia , białko sojowe oraz kukurydziane. Niestety , białka roślinne są gorzej przyswajalne i nie mają tych samych wartości , co mięsne , a w dodatku niektóre z nich mogą spowodować uczulenia. Z tego względu kupowanie karm premium jest pewną inwestycją w zdrowie i kondycję naszego psa – pies karmiony droższymi karmami premium będzie żył dłużej , rzadziej zapadał na choroby nerek , serca czy wątroby , zachowa na starość większą sprawność i kondycję. Podczas ciągłego jedzenia karm podstawowych pojawią się w końcu niedobory różnych składników , potrzebnych do prawidłowego metabolizmu i funkcjonowania , a przyprawy i konserwanty zawarte w karmie zaczną mu szkodzić.

Spora grupa właścicieli czworonogów uważa , że psie jedzenie lepiej jest przyrządzać samemu. Jednak należy pamiętać o tym , że takie potrawy nie mogą być przyrządzane w taki sam sposób , co dla ludzi. Jeżeli ktoś ma dużo czasu i jest w stanie samemu przyrządać jedzenie swoim pupilom to jak najbardziej może to robić. Jednak musi wiedzieć jak odżywiać psa by jego organizm dostawał niezbędne dla niego składniki. Jednym z najpopularniejszych sposobów odżywiania psa jest dieta barf.

Problemem spotykanym u psów jedzących suchą karmę są uczulenia i niekiedy zmiany skórne. Jest to objaw braku pewnych składników , których nie było w karmie. Występuje on głównie u psów , które cały czas jadły jeden rodzaj karmy. Dlatego warto raz na jakiś czas ją zmienić i urozmaicić dietę naszego czworonoga.

Podsumowując , karmy premium , mimo przerażającej na pierwszy rzut oka ceny , nie są o wiele droższe , niż karmy podstawowe. Dobrej jakości karma zawiera znacznie więcej potrzebnych psu składników , są lepiej zbilansowane i przyswajalne przez organizm , nie wymagają dodatkowych suplementów diety , całkowicie spełniają zapotrzebowanie psa na dane składniki i racje żywieniowe. Podstawowa karma niestety jej nie dorównuje.

Należy zaznaczyć , że sucha karma jest jedną z najwygodniejszych i najmniej czasochłonnych "opcji" odżywiania naszego czworonoga. Jednak jeżeli nie znamy się na żywieniu psa oraz nie mamy zbyt wiele czasu na przyrządzanie jedzenia dla psa , to dobra sucha karma będzie odpowiednim i zdrowym pożywieniem dla naszego pupila.

Idąc więc do sklepu po karmę dla naszego pupila zastanówmy się , czy chcemy , aby nasz pupil odżywiał się prawidłowo , był zdrowy i miał dobrą kondycję , nie chorował , a jego życie było długie i dzięki nam szczęśliwe , poprzez kupienie karmy premium , czy też chcemy , aby po prostu pies jadł to , co popadnie , chorował , miał problemy z kondycją tylko dlatego , że chcemy zaoszczędzić na nim kilka złotych. Odpowiedź na to wszystko jest chyba jasna do zrozumienia.

Pamiętajmy o tym , by przestrzegać zalecanej przez producenta dziennej dawki żywieniowej dla naszego psa.

Poniżej prezentujemy opis składników znajdujących się w gotowych karmach dla zwierząt.

- Białko

Białka to związki wielkocząsteczkowe złożone z różnych aminokwasów. Do prawidłowego funkcjonowania człowiek potrzebuje dziewięciu aminokwasów – pies co najmniej dziesięciu , a kot aż jedenastu.

Białko jest jednym z niezbędnych budulców wszelkich tkanek , a także substancji takich jak enzymy , hormony i przeciwciała. Jest niezbędne do budowy organów i skóry , a także dla wzrostu i rozwoju organizmu.

Wyróżnia się dwa źródła pochodzenia białek: roślinne i zwierzęce. Najwartościowsze dla zwierząt mięsożernych są białka pochodzenia zwierzęcego. Ich bogatym źródłem jest naturalnie mięso , ryby a także białko jajek (niepolecane w diecie kotów).

Białka pochodzenia roślinnego , wbudowane są w skrobię , nie zawierają wszystkich potrzebnych aminokwasów i nie są tak łatwo trawione jak białka zwierzęce. Przykładowo , zawartość białka w zbożach , często występujących w karmach dla zwierząt , waha się w granicach 8-14%.
Niska zawartość białka w diecie może wyrządzić wiele szkód – zahamować proces rozwoju organizmu , wzrostu mięśni i gromadzenia rezerw energii , a także spowodować ogólne osłabienie i zaburzenia pracy jelit.

- Węglowodany

Węglowodany , zwane potocznie cukrami , znajdują się we wszystkich powszechnie występujących roślinach: roślinach strączkowych , zbożach , ziemniakach , owocach , a także w organizmach zwierzęcych. Są to organiczne związki chemiczne zbudowane z atomów węgla , wodoru i tlenu , będące głównym i zarazem najtańszym źródłem energii.

W produkcji karm suchych wykorzystywane są do formowania granulek , tak by miały stałą konsystencję. Koty i psy , zwierzęta mięsożerne , nie są przystosowane z natury do trawienia węglowodanów. Pobierają glukozę z aminokwasów – białek , a więc nie potrzebują w diecie węglowodanów , które dostarczają energię ze skrobi. Ich nadmiar może być przyczyną kłopotów z otyłością.

- Włókno

Włókno to podstawowy węglowodan występujący w karmach. Pomimo tego , że mięsożercy nie potrzebują węglowodanów jako źródła energii , włókno stanowi ważny element ich diety. Wyróżniamy dwa typy włókien – nie ulegające i ulegające fermentacji. Włókna nie ulegające fermentacji w przewodzie trawiennym pomagają regulować pasaż jelitowy. Włókna ulegające zmianom w przewodzie trawiennym , wytwarzają krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe , które są jedynym źródłem energii dla komórek wyściełających jelito grube. Są niezbędne do jego prawidłowego funkcjonowania.

- FOS

FOS ( frukto – oligo – sacharydy) to włókna , które podczas procesu fermentacji w jelicie grubym tworzą krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe. Stanowią one ważne źródło energii dla komórek znajdujących się na wewnętrznej powierzchni jelit , stymulują układ trawienny i odpornościowy. Ich obecność w organizmie zapewnia zwalczanie szkodliwych bakterii , a także zwiększa przyswajanie składników odżywczych.

- MOS

MOS (manno – oligo – sacharydy) wspomagają mechanizmy obronne organizmu , a w połączeniu z FOS zwiększają odporność na choroby.

W karmie wysokiej jakości znajdują się wszystkie powyżej wymienione składniki.

- Pulpa buraczana

Pulpa buraczana jest źródłem włókien mieszanych – częściowo ulegającym fermentacji w jelicie grubym. Otrzymuje się ją z przemysłowych buraków cukrowych. Wspomaga utrzymanie zdrowia w jelicie , zapobiega biegunkom oraz wzdęciom.

- Niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe Omega 3 i Omega 6

Niezbędne , czyli takie , które trzeba pozyskiwać z pożywienia , gdyż organizm nie jest w stanie ich sam wytworzyć.

Te ważne dla zwierzęcia kwasy tłuszczowe , stanowią główną formę magazynowania energii w organizmie. Dostarczają jej dwukrotnie więcej niż węglowodany czy białka. Ponadto kwasy tłuszczowe omega 3 korzystnie wpływają na skórę , rozmnażanie i rozwój. Nienasycone Kwasy Tłuszczowe biorą udział w metabolizmie cholesterolu i jego transporcie.

Ich niedobór może prowadzić do reakcji alergicznych takich jak zmiany skórne oraz wypadanie włosów , a także do zahamowania wzrostu i spadku przyrostu masy. Uboga w tłuszcze dieta może doprowadzić do nieprawidłowego funkcjonowania nerek , bezpłodności , gorszego gojenia się ran oraz spadku napięcia mięśnia sercowego (obrzęki , mniejsza siła skurczu).

- Substancje mineralne

Podobnie jak w przypadku kwasów tłuszczowych Omega 3 i Omega 6 , organizm nie ma zdolności do wytwarzania substancji mineralnych , dlatego niezwykle ważne jest , aby dostarczać je wraz z pokarmem. Zapewniają one prawidłowy rozwój , reprodukcję oraz zdrowie przez cały okres trwania życia. Zapotrzebowanie na składniki mineralne zmienia się w zależności od etapu życia.

zwierzęcia – np. młode zwierzę potrzebują więcej wapnia i fosforu niż senior. Niezwykle ważne jest odpowiednie zbilansowanie. Samo podanie składnika mineralnego nie wystarczy – należy zachować odpowiednią proporcje w stosunku do innych składników , by organizm mógł czerpać z nich korzyści.

- L-karnityna

Jest to aminokwas zbudowanym z dwóch aminokwasów – metioniny i lizyny. L-karnityna uczestniczy w procesie przemiany materii , ułatwiając przemianę tłuszczów na energię. Pomaga również zmniejszyć zapasy tłuszczu magazynowane w organizmie i krwiobiegu. L-karnityna staje się niezbędna , gdy jej synteza jest uniemożliwiona przez chorobę lub problemy fizjologiczne , a także w przypadku zwierząt bardzo aktywnych lub otyłych.

- Glukozamina

Jest to związek złożony z glukozy i grupy aminowej , powstający w naturalny sposób w organizmie. Odpowiada za naprawę chrząstki w stawach. Glukozamina powoduje wciąganie wody do chrząstki , zwiększając jej elastyczność. Z wiekiem zdolność organizmu do wytwarzania glukozaminy maleje , dlatego niezbędne jest dostarczanie jej w odpowiedniej diecie.

- Siarczan chondroityny

Działanie tego związku , również występującego naturalnie w organizmie , jest podobne do glukozaminy. W miarę starzenia się zwierzęcia , stężenie glukozaminy i siarczanu chondroityny maleje. Powoduje to bóle stawów u starszych zwierząt. Podawanie tych składników może umożliwić utrzymanie stawów w dobrej kondycji.

- Biopleksy (organiczne związki metali dostępne dla organizmu)

Biopleksy metali to złożone związki zwane proteinami. W karmach znajdują się biopleksy pierwiastków śladowych – cynku , manganu i miedzi. Mają one znaczący wpływ na zdrowie w okresie silnego stresu – laktacji , ciąży , wzrostu czy wzmożonego wysiłku. Biopleks cynku poprawia kondycję sierści. Mangan odgrywa istotną rolę w procesach reprodukcji oraz prawidłowym funkcjonowaniu ośrodkowego układu nerwowego. Jego niedobór może stać się przyczyną opóźnienia w rozwoju fizycznym , a także zmniejszenie płodności. Miedź bierze udział w w wytwarzaniu krwinek czerwonych , w budowaniu kości i kolagenu oraz w metabolizmie kwasów tłuszczowych.

- Luteina

Luteina znajduje się w owocach i ciemnozielonych jarzynach liściastych np. w szpinaku. Organizm nie ma zdolności do jej produkowania , dlatego istotne jest dostarczanie jej wraz z pokarmem. Luteina jest antyoksydantem (związek chemiczny zabezpieczający naturalną ochronę komórek organizmu) , który chroni oczy i odgrywa rolę w leczeniu chorób wieńcowych i chorób skóry. W karmach luteina stosowana jest pod postacią wyciągu z nagietka , bardzo dobrze przyswajalnego przez zwierzęta.

- Siemię lniane

Nasiona lnu są źródłem kwasów tłuszczowych Omega 3 i Omega 6 oraz łatwo przyswajalnych białek. Len jest bogaty w lineale , znane jako związki przeciwgrzybiczne , przeciwzapalne i przeciwwirusowe. Poprawia wygląd skóry , niweluje podrażnienia uczuleniowe , ale przede wszystkim zapewnia prawidłową perystaltykę jelit – przeciwdziała zaparciom , pomaga przy wszelkich nieżytach jelit , działa osłonowo.

- Wyciąg z jukki

Yucca Shidigera występuje na obszarach pustynnych Ameryki Południowej.

Wyciąg z tej pożytecznej rośliny jest dobrym lekarstwem na zapalenie stawów i reumatyzm. Uważa się , że przyczyną tych chorób jest gromadzenie się w organizmie szkodliwych toksyn. Wyciąg z jukki pomaga w ich usuwaniu. Zmniejsza również stężenie związków azotowych , magazynowanych w przewodzie pokarmowych , co ma korzystny wpływ na niwelowanie ilości gazów i nieprzyjemnego zapachu zwierzęcych odchodów. Ponadto jukka usprawnia wydalanie.

Czego powinniśmy szukać w karmie ?

Mięsa , mięsa i jeszcze raz mięsa. Koty i psy są mięsożercami i ich dieta musi opierać się na mięsie. Nie mają rozwiniętej potrzeby jedzenia węglowodanów. W karmach dla zwierząt możemy znaleźć zboża ponieważ są tańsze niż produkty mięsne i utrzymują zmielone części razem , a nie dlatego , że są odpowiednim pożywieniem dla zwierząt mięsożernych.

Mięso i tłuszcze powinny być identyfikowalne przez gatunek. Jeśli nie jest on określony , jakość mięsa także nie może być określona. Należy unikać produktów , w których znajduje się niezidentyfikowane: „mięso” , „zwierzęta” czy „drób”.

Należy unikać produktów , które zawierają dużo mączki roślinnej – są to pokarmowe wypełniacze. Jeśli karma ma zawierać zboża , musimy zadbać o to , by były to pełne ziarna.

Wszystkie owoce i warzywa podwyższają jakość , szczególnie jeśli zastępują zboża w karmie.

Składniki mineralne są również bardzo potrzebne – jednak trzeba mieć na uwadze to , że jedzenie musi zawierać dużą ilość mięsa , którego minerały nie są w stanie zastąpić.

Czego należy unikać ?

Strzec się powinniśmy przed karmami zawierającymi:

- produkty nieznanego pochodzenia , nie posiadającymi bliżej określonych nazw , np.: „zwierzęta”, „drób”;
- sztuczne barwniki , substancje słodzące , konserwanty – zwłaszcza te , które uważane są za rakotwórcze lub są zakazane do stosowania w ludzkim pożywieniu; w karmie dla psów są to zazwyczaj BHT , BHA , Ethoxyquin , Galusan propylu (Propyl Gallate). Niektóre składniki , zwłaszcza produkty rybne , mogą zawierać sztuczne konserwanty , których nie ma w tabelce – jeśli nie są dodane przez wytwórcę , nie jest wymagane umieszczanie ich na liście. Z tego właśnie względu powinniśmy szukać zapewnienia zamieszczonego przez producentów o używaniu jedynie ryb oceanicznych , które nie zawierają sztucznych konserwantów ,
- mięso i tłuszcze nieznanego pochodzenia – może to być dosłownie wszystko i z całą pewnością będzie miało bardzo słabą jakość.

Na co należy zwrócić szczególną uwagę ?

Rozdzielanie

Rozdzielanie jest pospolitym działaniem stosowanym przez producentów na nalepkach i należy się go wystrzegać. Składniki karmy są wyszczególnione zazwyczaj w kolejności ich wagi – najcięższe , czyli te , które tworzą największą część jedzenia , są wymienione jako pierwsze.

Z rozdzielaniem spotykamy się wtedy , gdy producent wymienia różne elementy tego samego składnika i rozdziela je, np.: kurczak i mączka z kurczaka są produktami pochodzącymi z kurczaka; ryż biały , brązowy , otręby ryżowe , mączka ryżowa – to części tego samego składnika , czyli ryżu.

Zasadniczym powodem stosowania rozdzielania jest lepszy wygląd listy składników. Na przykład gdy udział ryżu w karmie jest bardzo duży , producent może rozdzielić jego składniki. W ten sposób produkty mięsne znajdą się na 1 miejscu , a następne składniki dotyczyć będą ryżu. Jednak w połączeniu będą one stanowiły ponad dwukrotną zawartość składników mięsnych.

Producenci nie zawsze ujawniają ilość składników , która znajduje się w pożywieniu , więc najlepiej będzie , jeśli ocenimy karmę patrząc na pozostałe podane informacje. Najlepiej jest to zrobić , łącząc wszystkie elementy tego samego składnika razem , ponieważ dzięki temu będziemy mogli oszacować , ile danego składnika znajduje się w karmie naprawdę.

Rozdzielanie może również służyć jako podniesienie wiarygodności w liczbę poszczególnie użytych składników. Jeśli na opakowaniu widać dwie formy tego samego mięsa (np. kurczak) na samej górze listy składników , możemy się spodziewać , że prawdziwa zawartość kurczaka w karmie będzie bardzo niska.

Nazwa „kurczak” oznacza świeżego kurczaka , który zawiera również wodę. Jest ona usuwana podczas procesu przygotowywania suchej karmy. Prawidłowe miejsce tego składnika powinno znajdować się więc o wiele niżej na liście. Ale jeśli była to pierwsza pozycja na liście , a następną stanowiła „mączka z kurczaka” , rozdzielenie pokazuje nam , że było tam wystarczająco mączki z kurczaka , by umieścić składnik jako pierwszy przed zbożami , których po połączeniu będzie znacznie więcej , niż produktu pochodzącego z kurczaka.

Bądźmy uważni , ponieważ nie tylko zboża czy inne składniki pochodzące od zboża mogą być rozdzielone i stanowić większość karmy. Oto inne przykłady:

1. Kurczak , mączka z kurczaka , indyk , mączka z indyka , brązowy ryż , tłuszcz z kurczaka...

Wygląda to wspaniale , nieprawdaż ? Pierwsze cztery pozycje na liście stanowią składniki „mięsne”. I tylko jedno zboże. Jeśli odejmiemy od mnożnika zawartość wody (której jest około 80%) ze składników „kurczak” i „indyk” zobaczymy , że tak naprawdę powinny one być umiejscowione dużo niżej na liście. Bardziej prawdopodobny byłby zapis: mączka z kurczaka , mączka z indyka , brązowy ryż , tłuszcz z kurczaka , kurczak (bez wody) , indyk (bez wody).

Czy nadal wygląda to tak wspaniale ? Może nie aż tak bardzo , ale nadal jest bardzo dobrze. Pierwsze dwa składniki to nadal składniki mięsne , które pojawiają się także na dalszych pozycjach. Jest tylko jedno zboże w składzie karmy. Z tego względu powinniśmy zwrócić uwagę na fakt , że tak naprawdę ilość mięsa w karmie jest bardzo niska.

2. Mączka z kurczaka , brązowy ryż , biały ryż , otręby ryżowe , jęczmień , tłuszcz z kurczaka...

Na pierwszy rzut oka wygląda to całkiem przyzwoicie. Pierwszy na liście składnik jest składnikiem mięsnym – w mącznej postaci , więc nie musimy odejmować od niego wody. Ale czy jest to naprawdę pierwszy składnik ? Niestety , nie możemy być tego pewni. Jeśli połączymy ze sobą wszystkie formy ryżu , może okazać się , że przewyższają swoją zawartością zawartość mięsa z kurczaka. I tak najprawdopodobniej jest. Należy także zwrócić uwagę na fakt , że w karmie znajduje się także inne zboże – jęczmień. Niemożliwością jest więc , by zawartość mięsa w karmie była adekwatna do zawartości ryżu i jęczmienia.

Pomijając zwyczaj rozdzielania produktów , musimy również zwrócić uwagę na używanie w karmie wielu różnych składników zbożowych i połączyć je ze sobą , by sprawdzić prawdopodobną zawartość mięsa. Oto przykład:

Mączka z kurczaka , brązowy ryż , jęczmień , kasza owsiana , zmielona kukurydza , tłuszcz z kurczaka , mączka z pszenicy , mączka kukurydziana , mączka rybna , kasza...

Nie zachodzi tu żadne rozdzielanie , więc możemy przyjąć tą listę za prawdziwą. Jednak musimy zwrócić uwagę na całkowitą zawartość mięsa i zbóż. Pierwszym składnikiem może być mięso , jednak w tym przykładzie , bezpośrednio za nim , znajdują się cztery składniki zbóż , przed zawartością z kurczaka , po której znajdujemy jeszcze więcej zbożowych składników. Widzimy dalszy mięsny produkt (mączkę) , jednak jest on dopiero na 9 pozycji. Jest bardzo prawdopodobne , że połączone składniki zbożowe znacznie przewyższają wagowo wszystkie składniki mięsne. Jest to karma ciężka zbożowo.

Większość producentów nie umieszcza na opakowaniach dokładnych proporcji składników , które wchodzą w skład karmy , więc dokonanie oceny będzie polegało na naszej wiedzy. Jeśli chodzi o gotową karmę , mądrzej będzie być bardziej sceptycznym , niż ślepo ufać entuzjastycznym reklamom w telewizji czy internecie.

Co powinna zawierać etykieta ?

Im więcej informacji pojawia się na oryginalnej etykiecie ponad minimalnie wymagalne prawem elementy – tym lepiej. Przyzwoity producent dba o jak najszerszą informację. I tak etykieta powinna zawierać:

- maksymalną listę składników uporządkowaną malejąco wg. wagi , tj. uszeregowanych w kolejności od składnika najistotniejszego wagowo ( tzn. że jest/powinno go być najwięcej w składzie) do najmniej istotnego ,
- analizę gwarantowaną ,
- informację, czy jest to pokarm kompletny czy uzupełniający ,
- określenie dla jakiego gatunku i wieku zwierzęcia przeznaczona jest karma ,
- dane producenta oraz importera ,
- datę ważności ,
- datę produkcji ,
- numer serii ,
- wagę produktu ,
- dawkowanie.

W analizie producent zobowiązany jest podać wyrażoną procentowo gwarantowaną minimalną zawartość białka i tłuszczu oraz gwarantowaną maksymalną zawartość popiołu , włókna oraz wody.

Uwaga! Ponieważ producent nie ma obowiązku podać informacji ile karma zawiera węglowodanów oraz jaka część białka i tłuszczu jest pochodzenia zwierzęcego , a jaka roślinnego – więc zazwyczaj takich cennych informacji nie podaje. A szkoda – bo właśnie w tej informacji tkwi istota jakości karmy. Dlatego przy porównywaniu karm nie wolno brać pod uwagę wyłącznie procentowej zawartości białka i tłuszczu. Koniecznie należy przypatrzeć się więc także składowi i pochodzeniu składników – to tutaj znajdziesz odpowiedź czy białko i tłuszcz są cenne , bo pochodzą z mięsa zwierząt , czy też tanie i ciężkostrawne , gdyż ich źródłem są rośliny , których mięsożercy - jakimi są kot i pies - spożywać w dużych ilościach nie powinny.

Niestety , sama informacja o procentowej zawartości białka czy tłuszczu nie daje nam wiedzy o tym , jakiego pochodzenia są te składniki. Z punktu widzenia układów trawiennych psów i kotów istnieje zasadnicza różnica w przyswajalności białka pochodzenia zwierzęcego , a np. białka pochodzącego z kukurydzy. Niektórzy producenci umieszczają informację o pochodzeniu poszczególnych składników , inni nie. Za źródło białka obecnego w karmie odpowiadają przede wszystkim główne składniki , których użyto w procesie jej produkcji – im większa więc zawartość dobrego gatunkowo , czystego mięsa lub szlachetnych podrobów (nie odpadów zwierzęcych) , tym procentowo większa część białka będzie pochodzenia zwierzęcego.

Na marginesie rozważań o białku – wśród niektórych właścicieli pokutuje obawa o tzw. przebiałczenie czyli o negatywny wpływ karmienia karmami z wysoką zawartością białka. Otóż teoria ta została zarzucona przez światową weterynarię już wiele lat temu. Psy i koty są mięsożercami przystosowanymi do diety , której niezbędnym i podstawowym składnikiem jest mięso. Ewentualna nadwyżka białka w diecie jest naturalnie i efektywnie zamieniana na energię lub usuwana z organizmu , w przeciwieństwie do węglowodanów , które odkładane są w postaci tłuszczu i mogą prowadzić do otyłości i schorzeń z nią związanych.

Dlatego też wszystkie karmy bytowe uznawane współcześnie przez niezależne międzynarodowe rankingi za najlepsze dostępne karmy na świecie charakteryzują się właśnie wysoką lub bardzo wysoką zawartością mięsa najwyższej jakości i , co za tym idzie , wysoką zawartością białka pochodzenia zwierzęcego.

Zgodnie z zasadami AAFCO , na etykietach wszystkich karm powinny być wyszczególnione ich składniki według wagi , w kolejności malejącej , poczynając od tych, których udział procentowy w karmie jest największy. Jednak i tutaj producenci mają pole do popisu w swoich manipulacjach.

a) Pierwszy składnik na liście składników – czy naprawdę jest głównym składnikiem ?

Najprostsza i najczęstsza z nich polega na podawaniu wagi mięsa lub innego wartościowego składnika w stanie wysokiej wilgotności - na tym etapie danego składnika może być istotnie dużo. Jednakże trzeba pamiętać , że w procesie produkcyjnym składniki zostają poddane suszeniu , co znakomicie zmniejsza ich wagę w finalnym produkcie (wspominaliśmy o tym wyżej). W efekcie zdarza się tak , że na etykiecie składnik ten wystąpi na pierwszym miejscu jako wagowo najcięższy (bo ważony przed suszeniem) , podczas gdy jego rzeczywista zawartość w opakowaniu suchej karmy może być mniejsza niż np. drugiego z wymienionych na etykiecie składników.

Magia liczb ujawnia się także podczas często stosowanego przez producentów karm zabiegu zwanego "rozdzielaniem" - które zostało opisane powyżej.

Powstaje pytanie – czemu producenci uciekają się do takich zabiegów ? Odpowiedź jest prosta: gdybyśmy podjęli się zadania uszeregowania składników używanych do produkcji karm w kolejności od najdroższych do najtańszych , okazałoby się , że najdroższe jest mięso i podroby mięsne (serca , nerki) oraz tłuszcz zwierzęcy. Dopiero w dalszej kolejności lokują się produkty uboczne uboju (kości , kopyta itp.) , warzywa , owoce oraz zboża. Tak więc im więcej tańszych składników w karmie , tym koszty jej produkcji są niższe. Jednakże producenci doskonale wiedzą , że świadomi swoich wyborów konsumenci poszukują karm , których głównym składnikiem jest mięso. Stąd ich zabiegi w celu wykazania , że to właśnie w ich karmach mięso stanowi podstawowy składnik , choć w rzeczywistości często wcale tak nie jest , a podstawowym składnikiem jest zazwyczaj zboże (najczęściej kukurydza). Po prostu nie każdy producent produkuje dla zwierząt , a dla pieniądza (trzeba to szczerze napisać).

b) Węglowodany – liczby , które ostrzegają !

Każdy świadomy właściciel psa lub kota wie o szkodliwości nadmiaru węglowodanów w karmie jego czworonoga – to właśnie wysokowęglowodanowe karmy odpowiadają za rosnącą populację zwierząt otyłych i w następstwie cierpiących na wiele czasem ciężkich schorzeń organicznych. Otyły pies czy kot niechętnie się rusza , jest mniej aktywny , miewa duszności , a jego stawy i kręgosłup są nadmiernie obciążone. Otyłość może doprowadzić do cukrzycy , niedoczynności tarczycy , kamicy dolnych dróg moczowych czy nadczynności kory nadnerczy i wielu innych groźnych schorzeń , które pogarszają komfort funkcjonowania zwierzęcia , a często znacznie skracają jego życie.

Jak jednak sprawdzić zawartość węglowodanów w karmach , skoro producenci zazwyczaj nie umieszczają takiej pozycji w tabelach analizy gwarantowanej ? To proste – wszystko co nie jest białkiem , tłuszczem , popiołem , włóknem i wilgotnością to - węglowodany !

Jak obliczyć ilość węglowodanów ? Odejmij wszystkie elementy wymienione w analizie gwarantowanej od 100% - to , co pozostało to właśnie węglowodany.

Np. 100% - (23% białko+ 15% tłuszcz + 3,5 włókno+ 7% popiół + 10% wilgotność) = 41,5% węglowodanów w tzw. mokrej masie , czyli jeszcze przed procesem obróbki termicznej wszystkich składników.

Ile jest zatem węglowodanów w suchej masie , czyli w opakowaniu suchej karmy , która trzymasz właśnie w ręku ? Wystarczy ilość węglowodanów w mokrej masie podzielić przez 90% (czyli 100% - poziom wilgotności). Prawda o ilości węglowodanów brzmi teraz jeszcze bardziej okrutnie – 46%.

Stosując ten prosty sposób możesz także z łatwością obliczyć prawdziwą zawartość białka i tłuszczu w paczce suchej karmy.

Korzystając z tego przykładu wygląda to następująco: białko 23%/90%= 25% w suchej masie; tłuszcz 15%/90%=16% w suchej masie.

Źródła wykorzystane w tekście: http://www.vetopedia.pl/ , http://modernpet.pl/
_________________
www.amstaff.tox.pl & www.forum.amstaff.tox.pl/
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Międzynarodowa Federacja Kynologiczna Związek Kynologiczny w Polsce Klub Terrierów Typu Bull w Polsce American Dog Breeders Association United Kennel Club

Forum Poświęcone rasom bullowatym: American Staffordshire Terrier, American Pit Bull Terrier, Bull Terrier, Staffordshire Bull Terrier

phpBB by przemo